Deprecated: Return type of PMXE_Config::getIterator() should either be compatible with IteratorAggregate::getIterator(): Traversable, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in /www/webvol14/v9/mztx8eg2z81hmh7/ledjaivrat.rs/public_html/wp-content/plugins/wp-all-export-pro/classes/config.php on line 92

Deprecated: Creation of dynamic property wp_lightbox_2_general_settings_page::$plugin_url is deprecated in /www/webvol14/v9/mztx8eg2z81hmh7/ledjaivrat.rs/public_html/wp-content/plugins/wp-lightbox-2/admin/general_settings.php on line 13

Deprecated: Creation of dynamic property wp_lightbox_2_general_settings_page::$plugin_path is deprecated in /www/webvol14/v9/mztx8eg2z81hmh7/ledjaivrat.rs/public_html/wp-content/plugins/wp-lightbox-2/admin/general_settings.php on line 18

Deprecated: trim(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /www/webvol14/v9/mztx8eg2z81hmh7/ledjaivrat.rs/public_html/wp-content/plugins/better-wp-security/core/core.php on line 1102
Vežbe za vrat - Ledja i vrat
Ledja i vrat

Vežbe za vrat

Oduvek je vratna kičma bila najkomplikovanija u smislu dijagnostike, lečenja i rehabilitacije. Anatomski je najsloženija zbog povezanosti muskuloskeletnog, značajnih delova nervnog sistema, vaskularnih struktura, sistema organa za disanje, varenje ,endokrinog sistema… Svaka promena muskuloskeletalne etiologije može dati posledice po bilo koju od pomenutih.

Razlozi za učestalost patologije vratne kicme:
veliki broj pokreta u toku dana, težina glave, poslovi za kompijuterom gde je pozicija glave uglavnom nepravilna i dugotrajna. Sve ovo dovodi do mišićnog disbalansa koji ako se ne reši može dovesti do trajnih anatomskih oštećenja. U prvoj fazi mišićnog disbalansa tj. funkcionalnih promena, promene su reverzibilne te je moguće IZLEČENjE dok u fazi anatomskih promena dolazi do ireverzibilnih promena pa se moramo zadovoljiti ZALEČENjEM.

Uzrok funkcionalne lokalne nestabilnosti leži u slabosti lokalnih stabilizatora mišića koji ne učestvuju u pokretanju vratne kičme već određuju stabilnost vratnog gornjeg, srednjeg ili donjeg segmenta. Takođe je važna stabilnost lobanje na vratu kao i kontrola pokreta u sva tri segmenta vratne kičme za koju je zadužena sinhronizacija među lokalnim, globalnim stabilizatoroma kao i mobilizatorima, mišićima pokretacima vrata.

Specifičnim testovima, minuciozno posmatrajući kvalitet pokreta u cervikalnom delu određujemo segment koji je ugrožen, zatim određujemo pravac pokreta koji je narušen, kao i ograničenja koja postoje. Ispitujuću mišićnu snagu lokalnih stabilizatora, globalnih stabilizatora i na kraju pokretača određujemo vrstu vežbe koja će pacijentu pomoći.
Kada su u pitanju ograničenja moramo znati da li su ona zglobna, miofascijalna ili neurogena. U zavisnosti od toga određujemo terapiju koja ima za cilj vraćanje segmenta u punu funkciju.
Sledeći zadatak je otkriti da li je vratna kičma uzrok ili posledica promena. Ukoliko a najčešće je slučaj da je vratna kičma posledica promena na drugim delovima muskuloskeletnog sistema treba se pozabaviti rešavanjem uzroka tj. vratiti poziciju ostalih delova tela u neutralnu, za funkciju najpogodniju poziciju.

Simptomatoligija koja upućuje na dijagnozu Funkcionalne vratne nestabilnosti su

Pacijenti koji imaju hipermobilne (previše pokretljive zglobove) su takođe kandidati za naš kineziterapijski program.
Ovaj kineziterapijski program donosi MOMENTALNE rezultate koji se daljim vežbanjem ODRŽAVAJU.

 

google-map

Adresa: Stojana Protića 48, 11000 Beograd

Telefoni: 011/30-86-111, 065/30-86-111

Copyright 2004 - 2014 by Ledja i Vrat
Developed by Ogitive