Deprecated: Return type of PMXE_Config::getIterator() should either be compatible with IteratorAggregate::getIterator(): Traversable, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in /www/webvol14/v9/mztx8eg2z81hmh7/ledjaivrat.rs/public_html/wp-content/plugins/wp-all-export-pro/classes/config.php on line 92

Deprecated: Creation of dynamic property wp_lightbox_2_general_settings_page::$plugin_url is deprecated in /www/webvol14/v9/mztx8eg2z81hmh7/ledjaivrat.rs/public_html/wp-content/plugins/wp-lightbox-2/admin/general_settings.php on line 13

Deprecated: Creation of dynamic property wp_lightbox_2_general_settings_page::$plugin_path is deprecated in /www/webvol14/v9/mztx8eg2z81hmh7/ledjaivrat.rs/public_html/wp-content/plugins/wp-lightbox-2/admin/general_settings.php on line 18

Deprecated: trim(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /www/webvol14/v9/mztx8eg2z81hmh7/ledjaivrat.rs/public_html/wp-content/plugins/better-wp-security/core/core.php on line 1102
Korektivna gimnastika - Skolioza - Kifoza - Vezbe za ledja
Ledja i vrat

Korektivna gimnastika

korektivna gimnastika 1Korektivna gimnastika predstavlja sastavni deo kineziterapije. Ona ciljanim vežbama deluje na ispravljanje deformiteta i lošeg držanja kao i na prevenciju pojave istih.

Pored tretiranja deformiteta kao što su ispupčene ili udubljene grudi, ravna leđa, X ili O noge i ravna stopala, ordinacija ’’Leđa i Vrat’’ i njen stručni tim se u najvećem procentu i sa velikim uspehom bavi lečenjem skolioza i kifoza kako kod dece, tako i kod odraslih.

Dugogodišnje iskustvo i praksa su pokazali da kombinacija vežbi po Schroth metodi (kada su one indikovane), a pod nadzorom licenciranog Schroth terapeuta Nataše Stefanović, kao i modifikovanih kako pilates tako i terapeutskih vežbi daju primetne, dugotrajnije rezultate. Schroth metodom tretiraju se svi aspekti trodimenzionalnih deformiteta. Vežbe se prilagođavaju svakom pacijentu na osnovu tipa krivine. Nestaje  bol u leđima, koriguje se posturalna asimetrija i smanjuje ugao krivine čak i kod odraslih.

Cilj ovog posebno planiranog i kontrolisanog sistema vežbi  je postizanje ravnoteže između suprotnih mišićnih grupa (pa i strana tela), dok se učenjem tehnika trodimenzionalnog, rotacionog disanja aktivira duboka muskulatura koja jedina može da deluje na ispravljanje deformiteta, zatim jačanje mišića u korigovanom položaju i najvažnije: trajno poboljšanje posture (pravilnog držanja tela) i kontrole položaja tela u prostoru (svesnost tela).

Uz pomoć modifikovanog pilates programa i odabranog seta vežbi korektivne gimnastike ciljano se jačaju oslabljeni mišići trupa što pogoduje većoj stabilnosti kičme, dok istezanje skraćenih mišića uzrokuje poboljšanje posture čitavog tela. Akcenat prilikom vežbanja na centriranju i stabilizaciji tela, poboljšanju i održavanju dobre posture i u statičkim i u dinamičkim uslovima što se postiže vežbama na pilates spravama (reformer, chair, spring wall) kao i korišćenjem nestabilnih podloga (lopte, balanseri) što dovodi do još izraženijeg rezultata prilikom reedukacije pravilnog držanja.

Sticanje sposobnosti kontrole položaja tela u prostoru stvara platformu  za trajni napredak u prevenciji pogoršanja stanja.

SKOLIOZA

Skolioza je trodimenzionalni deformitet kičmenog stuba i predstavlja bočno krivljenje kičme koje može biti praćeno rotacijom pršljenova pa samim tim i deformacijom grudnog koša te lošim centriranjem karlice i ramena.

Ova neravnoteža ne utiče samo na određene mišićne grupe, već pogađa celo telo i sve njegove pokrete od stajanja, do sedenja i ležanja. Osnovni problem kod skolioza je asimetrija. Jednostavno rečeno, celo telo gubi simetrične proporcije, dolazi do narušavanja statike tela, lošeg držanja i posledično nepravilnog hoda.

Skolioza može biti strukturalna i funkcionalna. Kod strukturalnih skolioza kičma ne samo da se savija u stranu, nego se i pršljenovi rotiraju povlačeći za sobom i rebra. Kao posledica rotacije javlja se gibus (grba). U grudnom delu leđa gibus nastaje ispupčenjem rotiranih i podignutih rebara, dok u slabinskom delu on nastaje usled podizanja poprečnih nastavaka pršljenova i paravertebralne (leđne) muskulature. To primarno nakrivljenje telo često kompenzuje stvarajući još jednu suprotnu (kompenzatornu) krivinu.

U tom slučaju govorimo o duploj ili S skoliozi. Za razliku od strukturalnih, funkcionalne skolioze su reverzibilne i pojavjuju se kod strukturalno normalne kičme. Tu ne dolazi do deformiteta pršljenova kao ni do rotatornog fenomena. Krivina kod ovih skolioza najčešće nestaje prilikom ležanja, savijanja napred ili u suprotnu stranu.

Moderan način života kompromituje pojavu istih  te se mogu pojaviti i u poznijim godinama života. Asimetrični, ponavljajući pokreti i loše navike kao što su sedenje sa prenošenjem težine na samo jedan kuk ili stajanje sa osloncem na samo jednu nogu obično dovodi do pojave funkcionalne skolioze.

KIFOZA

Kifoza (grbavost) predstavlja povećanje normalne krivine kičmenog stuba i najčešće se javlja u grudnom delu kičme mada i ostali delovi leđa mogu biti pogođeni.  Često je udružena sa povećanom lordozom (previše izvijen vratni ili (i) krsni deo).

Kao i skolioze i kifoze mogu biti strukturalne ili funkcionalne u zavisnosti da li su pršljenovi deformisani (tzv.klinasti pršljenovi ) ili ne. Kifoza se često sreće, takođe je provocirana lošim navikama: dugotrajnim, nepravilnim sedenjem u školi, kancelariji, za kompijuterom. Uzrokuje pojavu bola, najčešće u vratnoj i rameno-lopatičnoj regiji pa samim tim i nemogućnost dugotrajnog održavanja uspravnog položaja i smanjenje kvaliteta života.

Prisutan je specifični ’’kifotični’’ izgled:’

– glava savijena napred
– povijena ramena
– podignute ’’krilaste’’lopatice
– pogrbljenost leđnog dela
– slab i mlitav stomak
– krsni deo preterano izvijen

Modifikovan-terapeutski pilates sistem vežbi koji se dugi niz godina i sa velikim uspehom koristi u našoj ordinaciji, ima za cilj popravku posture, smanjenje bola i korišćenje naučenog, pravilnog držanja u svakodnevnim aktivnostima dnevnog života.

Dođite da vežbamo zajedno!!!!

google-map

Adresa: Stojana Protića 48, 11000 Beograd

Telefoni: 011/30-86-111, 065/30-86-111

Copyright 2004 - 2014 by Ledja i Vrat
Developed by Ogitive