Deprecated: Return type of PMXE_Config::getIterator() should either be compatible with IteratorAggregate::getIterator(): Traversable, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in /www/webvol14/v9/mztx8eg2z81hmh7/ledjaivrat.rs/public_html/wp-content/plugins/wp-all-export-pro/classes/config.php on line 92

Deprecated: Creation of dynamic property wp_lightbox_2_general_settings_page::$plugin_url is deprecated in /www/webvol14/v9/mztx8eg2z81hmh7/ledjaivrat.rs/public_html/wp-content/plugins/wp-lightbox-2/admin/general_settings.php on line 13

Deprecated: Creation of dynamic property wp_lightbox_2_general_settings_page::$plugin_path is deprecated in /www/webvol14/v9/mztx8eg2z81hmh7/ledjaivrat.rs/public_html/wp-content/plugins/wp-lightbox-2/admin/general_settings.php on line 18

Deprecated: trim(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /www/webvol14/v9/mztx8eg2z81hmh7/ledjaivrat.rs/public_html/wp-content/plugins/better-wp-security/core/core.php on line 1102
Kineziterapija - Ledja i vrat
Ledja i vrat

Kineziterapija

Kineziterapija – terapija pokretom daje MOMENTALNE rezultate što nije karakteristično za klasične kineziterapijske programe. Ukoliko redovno vežbate rezultati su trajni.

Uslovi i način življenja savremenog čoveka zahtevaju inovativni pristup lečenju pokretom. Zahvaljujući novim saznanjima koja smo stekli dugogodišnjim usavršavanjem:
• Movement Solution, St. Marys University College London 2015.
• Schroth method for scoliosis,Scoliosis Physical Therapy School Barcelona, Beograd 2015.
• Segmental Spinal Stabilization, prof.Pol Hodges Athens2012.
• Clinical Pilates B.Sari Athens 2013.
• Stott pilates Zagreb, New York 2009. I 2010.

I na osnovu petnaestogodišnjeg iskustva u radu sa pacijentima i izučavanju pokreta kod bolesnih ljudi, primenjujemo potuno novi pristup dijagnostike i lečenja pokretom.

Usled sedentarnog načina života složena i bogata šema pokreta čoveka zamenjena je uprošćenim, stereotipnim kretnjama koje opterećuju uvek iste mišićne grupe dok druge ostaju oslabljene. To dovodi do oštećenja funkcije zglobova i kičme koja može dati povremenu i kratkotrajnu bol. Oštećenje u prvoj fazi FUNKCIONALNOG OŠTECENjA se može ustanoviti samo usko specijalizovanim testovima dok promene na rentgenu, magnetnoj rezonanci i ultrazvuku mekih tkiva nisu prisutne. Lečenje u ovoj fazi dovodi do kompletnog IZLEČENJA. Jedini pravi lek je jačanje lokalnih i globalnih stabilizatora kičme i zglobova i restitucija pravilne šeme pokreta. Pri jačanju lokalnih stabilizatora (MIŠIĆA KOJI NE PROIZVODE POKRET VEĆ IMAJU ULOGU STABILIZACIJE) pokreta praktično i da nema ali postoji usmerena kontrola voljne kontrakcije određenog mišića.
Ukoliko, zanemarujući smetnje u funkciji (povremeni blagi bol u leđima, bol u ramenu, kuku, kolenu, pri tipičnom pokretu) oštećenje funkcije dovede do drugog stadijuma ANATOMSKOG OŠTEĆENjA. Simptomi postaju izraženiji i sputavajući.

Lečenje je dugotrajno I dovodi, uglavnom do ZALEČENjA. Treba naglasiti da u ovoj fazi program vežbi pomaže zaustavljanju progresivnog anatomskog propadanja i pojavu lokalnog bola. Indikaciono područje za lečenje pokretom je široko.
Na prvom pregledu otkrivamo slabost jednog ili najčešće grupe mišića, nepravilnost pokreta kičme ili zgloba. Bol u zglobu kao i ograničena pokretljivost bez pozitivnih znakova degeneracije na rentgenu, magnetnoj rezonanci, ultrzvučnoj dijagnostici može značiti da je u pitanju mišićni disbalans i da su vežbe jedini lek. Ukoliko se pacijent žali na tup neprekidan bol u leđima, oštru bol na pokret, bol pri hodu, dužem stajanju, treba misliti na mišićnu slabost i izmenjenu šemu pokreta. Ukoliko se pri pokretu kuka, kolena i ramena čuje škljocanje sigurni smo da je sam početak mišićnog disbalansa pa je kineziterapiju najdelotvornije primeniti što pre. Dajemo nekoliko ciljanih vežbi za izolovano jačanje mišića ili mišićne grupe i očekujemo da se nakon 2 do 4 nedelje svakodnevnog, kratkotrajnog vežbanja otkloni bol. Nastavimo progresivan kineziterapijski program u cilju balansiranja snage muskulature čitavog tela da bi sprečili ponovne tegobe istog segmenta ili pojavu tegoba u novim udaljenim segmentima.
Kako prepoznati da je izabran pravi lek? On mora delovati odmah! Ukoliko inače bolan pokret izvedemo uz pomoć pravog mišića ili mišićne grupe bola neće biti što je direktan dokaz o delotvornosti tehnike.

Ukoliko na osnovu analize posture (držanja tela) kako kod dece tako i kod odraslih, ustanovimo da je prisutan deformiteta kičmenog stuba (skolioza, kifoza, ravna leđa) u proces kineziterapije uključujemo i korektivnu gimnastiku. U tom slučaju ciljanim vežbama jačanja oslabljenih mišića i istezanjem skraćenih kao i učenjem tehnika trodimenzionalnog, rotacionog disanja aktiviramo duboku muskulaturu koja jedina može da deluje na ispravljanje deformiteta i lošeg držanja i prevenciju ponovne pojave istih. Dugogodišnje iskustvo i praksa su pokazali da kombinacija vežbi po Schroth metodi (kada su one indikovane) kao i modifikovanih kako pilates tako i terapeutskih vežbi daju najbolje, dugotrajne rezultate. Nestaje bol u leđima, smanjuje se ugao krivine, pacijent se osposobljava da dugotrajno održi postojeću korekciju, trajno poboljša držanje i kontroliše svoje telo u prostoru (svesnost tela).

google-map

Adresa: Stojana Protića 48, 11000 Beograd

Telefoni: 011/30-86-111, 065/30-86-111

Copyright 2004 - 2014 by Ledja i Vrat
Developed by Ogitive