Deprecated: Return type of PMXE_Config::getIterator() should either be compatible with IteratorAggregate::getIterator(): Traversable, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in /www/webvol14/v9/mztx8eg2z81hmh7/ledjaivrat.rs/public_html/wp-content/plugins/wp-all-export-pro/classes/config.php on line 92

Deprecated: Creation of dynamic property wp_lightbox_2_general_settings_page::$plugin_url is deprecated in /www/webvol14/v9/mztx8eg2z81hmh7/ledjaivrat.rs/public_html/wp-content/plugins/wp-lightbox-2/admin/general_settings.php on line 13

Deprecated: Creation of dynamic property wp_lightbox_2_general_settings_page::$plugin_path is deprecated in /www/webvol14/v9/mztx8eg2z81hmh7/ledjaivrat.rs/public_html/wp-content/plugins/wp-lightbox-2/admin/general_settings.php on line 18

Deprecated: Using ${var} in strings is deprecated, use {$var} instead in /www/webvol14/v9/mztx8eg2z81hmh7/ledjaivrat.rs/public_html/wp-content/plugins/better-wp-security/core/modules/core/class-itsec-admin-notices.php on line 141

Deprecated: trim(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /www/webvol14/v9/mztx8eg2z81hmh7/ledjaivrat.rs/public_html/wp-content/plugins/better-wp-security/core/core.php on line 1102
Fizijatrijski pregled malog deteta - Ledja i vrat
Ledja i vrat

Fizijatrijski pregled malog deteta

Zašto se bebe najčešće upućuju na pregled kod fizijatra?

Pedijatri upućuju bebe na fizijatrijski pregled najčešće zbog naginjanja glave u jednu stranu (Torticolis), ili zato što im se čini da su „čvršće“ (Hypertonia), ili „mlitavije“ (Hypotonia), kao i zbog loše pozicije stopala. U kasnijem uzrastu (od 6.meseca pa nadalje)uglavnom se upućuju zbog sumnje da deca nisu dostigla miljokaze motornog razvoja za uzrast. Kada prohodaju, najčešće se upućuju zbog sumnje na lošu poziciju stopala, hod na prstima, loše držanje.

Kako izgleda fizijatrijski pregled malog deteta?

Da bi beba mogla da bude adekvatno pregledana, važno je zadovoljiti uslov da je: naspavana, nahranjena, budna i kooperabilna. Ispitivač nežno oslobadja bebu odeće da ne bi provocirao Moro reakciju i pri tom notira kako beba reaguje na promenu položaja.

Ispitivač posmatra spontanu motoriku deteta (kako beba bez stimulacije izvodi pokrete), notira kako beba pogledom prati ispitivača ili ponudjenu igračku, kako reaguje na zvuk (promenom kretanja tela, okretanjem glave ka izvoru tvuka, treptanjem), posmatra da li su šake otvorene, kakav je položaj nogu i stopala. Na promenu položaja koju izvodi ispitivač (od položaja na ledjima preko boka do stomaka), kako odiže glavu od podloge, kakav je oslonac  u položaju na stomaku, kakva je kontrola glave i trupa u položajima nasuprot gravitaciji. Kod dece od 3.meseca se pprocenjuje i koje strategije koristi za promenu položaja da bi došlo do onoga što ga interesuje.

Uvek se posmatraju sve oblasti detetovog razvoja:kognitivni (kako prati osobe i predmete, kako održava kontakt očima, kakva je socijalna interakcija i emocionalna reakcija, kako koristi predmete), govorno jezički razvoj (kako reaguje na obraćanje osobe koja se igra  s njim, kako se glasa, udvaja slogove, razume naloge, izgovara reči), fina motorika (hvatanje, manipulacija predmetima, prihvatanje različitih taktilnih modaliteta), gruba motorika(promena položaja, sedenje, puzanje, stajanje, hodanje).

Kada se očekuje prohodavanje deteta?

Razvoj deteta je kompleksan proces i dete se mora posmatrati kao celina. Sve pomenute oblasti razvoja su medjusobno isprepletane i ne možemo se baviti samo jednom (npr.samo stimulacija kretanja, gruba motorika).

U uzrastu do 18. meseci, razlike medju decom su velike: prohodavanje zdravog deteta se očekuje do 18.meseca. Najveći broj dece prohodava do svog prvog rodjendana, ali poštujući princip da dete mora da savlada jednu fazu u razvoju da bi prešlo u sledeću je veoma važno. Fizijatar u toku pregleda ukazuje roditeljima na sve ove aspekte razvoja kao i načine za stimulaciju kroz svakodnevne aktivnosti.

Da li je osim pregleda potrebno testiranje deteta?

Da bi se dobio adekvatan uvid u dostignut stepen psihomotornog razvoja, koriste se i testovi (Bayley skala, Motorni profil deteta, Vodič za procenu razvoja deteta), gde se nakon procene pravi plan stimulacije u oblastima gde postoji odstupanje.

U kojim intervalima se dete prati u uzrastu do 18 meseci?

U uzrastu do 18 meseci, kada se dešava najintenzivniji period razvoja, dete se prati u kraćim vremenskim intervalima od 2-3 meseca.

Da li je važna stimulacija deteta?

Obuka roditelja za stimulaciju deteta kroz svakodnevne aktivnosti i rutine je veoma važno jer predstavlja bazu za dalji razvoj a takodje utiče i na razvoj akademskih veština u školskom uzrastu.

Dr Danijela VUKIĆEVIĆ

google-map

Adresa: Stojana Protića 48, 11000 Beograd

Telefoni: 011/30-86-111, 065/30-86-111

Copyright 2004 - 2014 by Ledja i Vrat
Developed by Ogitive