Ledja i vrat

Danas Online – “Aktivnim sedenjem” smanjuje se opterećenje kičme

* “Sedenje je smrtonosna aktivnost?” – New York Times * “Sedeći više od tri sata dnevno značajno skraćujete životni vek” – Wall Street Journal * “Zašto će me sedenje ubiti?” – CBS News

Naša leđa su naš aparat za kretanje i nisu stvorena da bismo satima sedeli. Moderan način života, nepravilno i dugotrajno sedenje, često uzrokuju bol u leđima, vratu, ramenima i kičmi.

straživanja su pokazala da oko 60 odsto ljudi pati od bolova u leđima i taj procenat još raste.

U poslednjih nekoliko godina došlo je do talasa istraživanja fenomena sedenja i problema koje dugotrajno sedenje dokazano izaziva. Ali skratiti dužinu sedenja je često nemoguće. Da li jednostavno treba razmišljati da li je zdravo sedenje moguće?

“Pasivno sedenje” na klasičnoj stolici sa fiksnim sedištem i nepravilan položaj leđa tokom sedenja dovodi do neravnomernog opterećenja leđnih mišića, odnosno do prekomernog opterećenja pojedinih mišića, usled čega dolazi do njihovog zamora. U lakšim slučajevima to se manifestuje pre svega kao umereni i prolazni bol u donjem delu leđa. U težim slučajevima, razvija se bol, lokalna osetljivost na pritisak, otvrdnuće zahvaćenog mišića, smanjena snaga mišića kao i bol duž celih leđa i vrata. Kičma koja se slabo pokreće postaje nesavitljiva.

Pogledajte kompletan tekst na internet magazinu danas.rs:

http://danas.rs/zivot.1140.html?news_id=362328&title=%26quot%3bAktivnim+sedenjem%26quot%3b+smanjuje+se+optere%C4%87enje+ki%C4%8Dme

google-map

Adresa: Stojana Protića 48, 11000 Beograd

Telefoni: 011/30-86-111, 065/30-86-111

Copyright 2004 - 2014 by Ledja i Vrat
Developed by Ogitive