Deprecated: Return type of PMXE_Config::getIterator() should either be compatible with IteratorAggregate::getIterator(): Traversable, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in /www/webvol14/v9/mztx8eg2z81hmh7/ledjaivrat.rs/public_html/wp-content/plugins/wp-all-export-pro/classes/config.php on line 92

Deprecated: Creation of dynamic property wp_lightbox_2_general_settings_page::$plugin_url is deprecated in /www/webvol14/v9/mztx8eg2z81hmh7/ledjaivrat.rs/public_html/wp-content/plugins/wp-lightbox-2/admin/general_settings.php on line 13

Deprecated: Creation of dynamic property wp_lightbox_2_general_settings_page::$plugin_path is deprecated in /www/webvol14/v9/mztx8eg2z81hmh7/ledjaivrat.rs/public_html/wp-content/plugins/wp-lightbox-2/admin/general_settings.php on line 18

Deprecated: trim(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /www/webvol14/v9/mztx8eg2z81hmh7/ledjaivrat.rs/public_html/wp-content/plugins/better-wp-security/core/core.php on line 1102
Bol u ledjima i sedenje - Ledja i vrat
Ledja i vrat

Bol u ledjima i sedenje

Jedna od najcescih bolesti savremenog coveka je bol u donjem delu ledja izazvana najcesce povredom amortizujuceg jastuceta izmedju dva prsljenska tela.Bolest vec svima poznata kao DISKUS HERNIJA,zapravo kila koja pritiska koren zivca, kicmenu mozdinu I meke strukture oko prsljenskih tela.

Klinicka slika moze biti veoma teska I to u pocetku povrede.Pacijent se zali na izuzetno jake bolove pri svakom pokretu,posebno tokom noci.Bol moze trajati nekoliko dana I noci za redom tako da psihofizicki iscrpljuje pacijenta.Moguce su I komplikacije tzv. neuroloski ispadi gde dolazi do pada stopala,snizenje ili gubitak osetljivosti u delu noge,ili cak nemogucnost kontrole mokrenja I defekacije.

Nekada je najcesci uzrok ovog stanja bilo podizanje teskog tereta I na taj nacin cepanja amortizujuceg jastuceta odjednom a danas u praksi mnogo cesce srecemo pacijente koje do ovakvih tegoba dovodi DUGOTRAJNO SEDENJE.Necemo preterati ako kazemo da buduci pacijenti provedu preko deset sati za stolicom.Nesreca je sto nakon kontinuiranog sedenja oni opet nastavljaju da sede samo u drugim stolicama.Da li setnja ili vezbanje od jednog sata dnevno moze da ponisti sve negativne efekte sedenja celog dana?Nije ispitano ali logika donosi odgovor.Potreban je lek protiv sedenja jer sedenje dovodi do bolesti.

Zasto sedenje nije zdravo a uvek je bio nacin da se odmorite od rada? Svi po nekada vole da sednu ,da odmore noge, pa I kicmu verovalo se.Ali sedenje na sat se ne moze meriti sa potrebama danasnjeg coveka -da sedi I radi deset sati skoro neprekidno.

Izracunato je da se opterecenje kicme posebno na nivoima L4 L5 I L5 I S1 visestruko povecava posebno u telu savijenom unapred I pri “lezanju ” u stolici.Koliko vas ima zategnut trbusni zid dok sedi u stolici?Koliko vas ima ledjnu krivinu u neutralnoj poziciji dok sedi u stolici? Kolko vas ima neutralnu poziciju karlice? Koliko vas ima izbalansiranu snagu trbusnih I ledjnih misisca?Citava nauka, reklo bi se.Nekada,kada je telo bilo aktiuvno sedenje na sta je spontano bilo pravilno ali sada zbog slabljenja misisca nema vise pravilnog sedenja,sve je manje pravilnog drzanja tela.

Potreban je lek.TOGU jastuce je balanser, aktivno jastuce koje u pravilnom koriscenju ne dozvoljava nepravilno drzanje karlice,donjih ledja.Ukoliko su ova dva pravilno postavljena I misisci stabilizatori spontano rade -stabilizuju ,bas zato su I napravljeni.

Ideja vezbanja na TOGU jastucima je takodje genijalna ideja. Vezbe su vrlo jednostavne a vrlo efikasne.One ce doprineti ne samo aktivnom I bezbednijem sedenju vec ce biti odlicna priprema za bilo kakvu fizicku aktivnost nakon visecasovnog sedenja.Upravo ovakvo vezbanje moze da pomogne da se ne povredite vezbajuci u teretani,da se vratite bezbedni sa skijanja, da bezbedno podizete svoju decu,da pametnije trcite ili aktivno ucestvujete u bilo kom sportu.
U svojoj praksi koristim aktivne jastucice u preventivi ali u I u lecenju.Rani rehabilitacioni programa u lecenju DISKUS HERNIJE uglavnom zabranjuje sedenje ,kada pacijen izadje iz akutne faze onda dozvoljavamo sedenje u pravilnoj kontrolisanoj poziciji na vazdusastom aktivnom jastucetu. Pacijenti obicno pitaju koliko dugo mogu da sede.” Onoliko dugo kolioko mozete da kontrolisete svoju pravilnu poziciju.” Vremenom ta pravilna pozicija postaje rutina .
Sve to nam omogucava aktivni jastuk koji je jednostavan za upotrebu a sve genijalnosti su jednostavne.

Ukoliko ne zelite da imate tegobe koje ste videli u pocetku teksta nemojte sedeti, radite lezeci.Da li vam to zvuci izvodljivo?Naravno, sedate sto krace moguce Ia kada sedeite vezbajte na aktivnim jastucima I tako ce vase sedenje zaista postati AKTIVO SEDENJE.

google-map

Adresa: Stojana Protića 48, 11000 Beograd

Telefoni: 011/30-86-111, 065/30-86-111

Copyright 2004 - 2014 by Ledja i Vrat
Developed by Ogitive