Ledja i vrat

Vežbe za vrat

Oduvek je vratna kicma bila najkomplikovanija u smislu dijagnostike,lecenja I rehabilitacije. Anatomski je najslozenija zbog povezanosti muskuloskeletnog, znacajnih delova nervnog sistema,vaskularnig struktura,sistema organa za disanje, varenje ,endokrinog sistema…Svaka promena muskuloskeletalne etiologije moze dati posledice po bilo koju od pomenutih.

Razlozi za ucestalost patologije vratne kicme:
Veliki broj pokreta u toku dana,tezina glave,poslovi za kompijuterom gde je pozicija glave uglavnom nepravilna I dugotrajna.Sve ovo dovodi do misicnog disbalansa koji ako se ne resi moze dovesti do trajnih anatomskih ostecenja.U prvoj fazi misicnog disbalansa tj funcinalnih promena, promene su reverzibilne te je moguce IZLECENJE dok u fazi anatomskih promena dolazi do ireverzibilnih promena pa se moramo zadovoljiti ZALECENJEM.

Uzrok funkcionalne lokalne nestabilnosti lezi u slabosti lokalnih stabilizatora misica koji ne ucestvuju u pokretanju vratne kicme vec odredjuju stabilnost vratnog gornjeg, srednjeg ili donjeg segmenta. Takodje je vazna stabilnost lobanje na vratu kao I kontrola pokreta u sva tri segmenta vratne kicme za koju je zaduzena sinhronizacija medju lokalnim ,globalnim stabilizatoroma kao I mobilizatorima,misicima pokretacima vrata.

Specificnim testovima,minuciozno posmatrajuci kvalitet pokreta u cervikalnom delu odredjujemo segment koji je ugrozen,zatim odredjujemo pravac pokreta koji je narusen, kao I ogranicenja koja postoje. Ispitujuci misiscnu snagu lokalnih stabilizatora,globalnih stabilizatora I na kraju pokretaca odredjujemo vrstu vezbe koja ce pacijentu pomoci.
Kada su u pitanju ogranicenja moramo znati da li su ona zglobna, miofascijalna ili neurogena. U zavisnosti od toga odredjujemo terapijau koja ima za cilj vracanje segmenta u puni funkciju.
Sledeci zadatak je otkriti da li je vratna kicma uzrok ili posledica promena . Ukoliko a najcesce je slucaj da je vratna kicma polsedica promena na drugim delovima muskuloskeletalnig sistema treba se pozabaviti resavanjem uzroka tj vratiti poziciju ostalih delova tela u neutralnu,za funkciju najpogodniju poziciju.

Simptomatoligija koja upucuje na dijagnozu Funkcionalne vratne nestabilnosti su

Pacijenti koji imaju hipermobilne (previse pokretljive zglobove) su takodje kandidati za nas kineziterapijski program.
Ovaj kineziterapijski program donosi MOMENTALNE rezultate koji se daljim vezbanjem ODRZAVAJU.

google-map

Adresa: Stojana Protića 48, 11000 Beograd

Telefoni: 011/30-86-111, 065/30-86-111

Copyright 2004 - 2014 by Ledja i Vrat
Developed by Ogitive